Els Mossos desarticulen amb 14 detencions dos grups criminals que falsificaven títols de transport per valor de quatre milions d’euros

Els Mossos  han desmantellat dos grups criminals especialitzats en la falsificació de títols de transport. La investigació, que es va iniciar a principis del 2017, ha comportat la detenció de 14 persones, una de les quals menors d’edat i un treballador de l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), relacionades amb la producció i falsificació de títols de transport i la distribució per a la venda. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha col·laborat en la investigació des de la vessant tècnica en la detecció i l’anàlisi dels títols clonats i estima que el perjudici econòmic causat supera els 4.400.000 euros.

Els detinguts estan relacionats amb els delictes de falsificació de document mercantil, grup criminal, estafa, furt, apropiació indeguda, tinença d’armes i, dos d’ells, contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric. La investigació es va iniciar el mes de gener de 2017 després que l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va denunciar la sostracció de bobines de títols de transports. Les gestions dels investigadors en col·laboració amb la Unitat de Seguretat i Protecció Civil de (USPC) del Metro – Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) van permetre identificar un treballador del Metro, Agent d’Atenció al Client, que sostreia bobines de títols de transport

aprofitant les seves funcions de manipulació i substitució d’aquestes a les màquines expenedores. Les bobines sostretes les venia als dos grups criminals i eren el suport original per elaborar els títols de transport falsificats. La investigació ha permès identificar els presumptes autors, estructurats en dos nuclis familiars, dedicats a la producció massiva de títols de transports i a la distribució per a la venda. Els dos grups criminals obtenien les bobines noves senceres de títols de transports que el treballador havia sostret .

A partir del suport original, imprimien els títols i en gravaven la banda magnètica de diverses modalitats de targetes, els tallaven i els distribuïen per a la seva venda principalment en mercats ambulants, a sortides de metro i davant d’escoles. Per un import de 5 euros venien la T-10 ( quan l’original en val 10,20 euros la d’1 zona i 43,05 la de 6 zones). El treballador presumptament hauria sostret 223 bobines originals i senceres amb les quals hauria nodrit els dos grups criminals fet que va permetre la producció de i clonatge de gairebé 450.000 títols de transport, principalment T-10.

Les 14 detencions es van realitzar en el marc d’un dispositiu policial que es va executar el dimarts passat, amb l’entrada i escorcoll judicial a 7 domicilis (1 a Sant Boi i 6 a Barcelona) dels membres que composaven els grups criminals. Entre els objectes intervinguts s’han localitzat 1 arma de foc amb munició i 2 armes detonadores, 2.175 títols de transport originals i en diverses fases de producció i falsificació, 8 eixos de bobines, 3 lectors i gravadors de bandes magnètiques, 8 impressores, 6 guillotines i altres instruments de tall, a més de 4.845 euros en metàl·lic i 23 telèfons mòbils.

La investigació va permetre descobrir una plantació de marihuana en un dels domicilis a St. Boi del Llobregat, que en l’entrada i registre va quedar desmantellada. La plantació consistia en 291 plantes de marihuana i més de 5.550 (cinc mil cinc cents cinquanta) esqueixos preparats en caixes de cartró. La investigació ha conclòs amb la identificació dels membres, l’estructura i la distribució de funcions d’ambdós grups criminals. Els detinguts passaran a disposició judicial aquest mati.

Port de Tarragona