Així van ser els moments previs i la detenció del presumpte assassí de la petita Laia a Vilanova i la Geltrú

Al primer pis d'aquesta finca, al 26 de l'avinguda de Cubelles van matar la nena. / GM

Els Mossos d’Esquadra han relatat com va ser la tarda més negra que ha viscut Vilanova i la Geltrú en els darrers anys: l’assassinat de la Laia, una nena de 13 anys que va ser trobada sense vida ahir al pis d’un veí. Un comandament de la Divisió d’Investigació Criminal de la policia catalana ha relatat com van ser aquells moments previs a la detenció. Segons el relat, la menor va sortir de l’escola cap a les sis de la tarda i va ser recollida pels seus avis, que la van portar a casa seva, a l’avinguda de Cubelles. El seu pare es dirigia minuts després a recollir-la al domicili dels avis i va avisar pel mòbil a les 18,51 h. que ja podia baixar la nena que estava arribant.

Van passar minuts i la petita Laia no era a la porta, on havia de recollir-la el pare, que va cridar a l’intèrfon per preguntar per la nena. Els avis van indicar que ja havia sortit de casa, però inexplicablement tampoc era al carrer. El pare va pensar que la nena podia haver sortit de l’edifici i haver-se marxat cap a casa a peu. Per això, va recórrer tot el trajecte a peu, sense trobar-la.

La preocupació i els nervis van començar a aparèixer. El pare diu a la seva parella sentimental, que comença una recerca paral·lela. Dos dels oncles de la víctima, comencen també a ajudar en la recerca. A les 19,40 h. el pare informa a la Policia Local la desaparició, que comença a difondre per xarxes socials. A l’estació de Vilanova, el pare es troba amb una patrulla de Mossos d’Esquadra als que informa de la situació. La policia catalana s’implica en la recerca.

Mentre s’estan fent gestions, s’arriba a la conclusió que és molt poc probable que la Laia hagi pogut sortir del bloc on viuen els seus avis. Mossos i els seus oncles decideixen anomenar una a una a les portes de l’edifici. En arribar al pis primer primera, truquen a la porta i qui ha d’obrir triga a fer-ho uns minuts. Finalment, obre la porta amb una tovallola i s’excusa dient que s’estava dutxant. Diu no saber res de la nena.

Hi continua per part de veïns, familiars, policies i s’estén tant geogràficament com per les xarxes socials. L’actitud del veí del pis primer primera no ha convençut els oncles de la nena, que decideixen tornar a trucar a la porta. Els obre el habitant, ja vestit, que repeteix no saber res de l’assumpte. Però els nervis i la sospita fa que els familiars insisteixin en les seves preguntes i és quan observen alguna congruència. Un dels oncles arrenca cap a l’interior del pis i veu que totes les habitacions estan obertes, excepte un. Obre la porta i, a les fosques, veu que hi ha desordre a l’habitació i un matalàs mogut del lloc on havia d’estar. Sota el matalàs troba el cos de la seva neboda. Són dos quarts de la tarda.

Malgrat ser descobert, el veí insisteix a repetir “yo no he sido”. El lògic enrenou que es produeix en aquest moment és escoltat per la Policia Local, la central es troba a poca distància del domicili dels avis de la nena. Se li deté i es trasllada a la comissaria de Mossos d’Esquadra per dur a terme les gestions per a ser conduït pròximament davant del jutge de guàrdia. L’autòpsia, que està prevista que es realitzi avui, donarà detalls més precisos sobre la causa de la mort de la nena, tot i que s’ha avançat que l’arma utilitzada seria un ganivet. Sobre les dues de la matinada, el jutge de guàrdia ordena l’aixecament del cadàver.

Port de Tarragona