Intervingudes tres tones d’haixix a Llinars del Vallès, des d’on es transportava en camions d’aliments

L'ORGANITZACIÓ UTILITZAVA NAUS EMBARGADES PER BANCS PER A LA PRODUCCIÓ DE LA DROGA I COM A BASE D'OPERACIONS PER AL NARCOTRÀFIC. TAMBÉ van cometre un FRAU DE CONSUM D'ELECTRICITAT VALORAT EN 400.000 EUROS.

incautació de droga a Llinars del Valles, Guardia Civil
Els narcotraficants s'instal·laven a naus que havien estat embargades pels bancs.

La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització dedicada al cultiu «indoor» d’marihuna a la localitat de Llinar del Vallès (Barcelona), procedint a la detenció de tres persones (dos espanyols i un anglès) veïns de València, Lliçà de Vall i Barcelona, respectivament, segons informa la Guàrdia Civil. Els arrestats eren integrants d’una estructura criminal dedicada a l’elaboració i tràfic de drogues i la seva distribució a Espanya i en altres països europeus. En l’operació s’han intervingut 5.856 plantes i més de 89 quilos d’aquesta droga ja processada en una de les majors plantacions «indoor» de Catalunya, a més de 3.326 quilos d’haixix (pol·len i resina)

Els responsables d’aquesta estructura criminal havien ideat un sistema ‘narcokupa’ ja que feien servir naus embargades per bancs per a les seves activitats de producció de droga i com a base d’operacions per al narcotràfic. Cal destacar, que la droga era carregada en camions amb destinació a la resta d’Espanya i d’altres països europeus oculta després palets de menjar. A més, per mantenir en funcionament la planta de producció de marihuana desmantellada, haurien comès un frau elèctric de 430.000 euros.

L’operació es va iniciar el passat mes de febrer, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement de l’existència d’una nau industrial situada en un polígon de Llinars del Vallès en la qual es podria haver-se instal·lat una gran plantació hidropònica de marihuana d’alt rendiment i producció massiva d’aquesta droga.

Continuant amb les investigacions, els agents van poder determinar que la plantació podria trobar instal·lada en una nau industrial d’un polígon amb nombroses naus embargades per diferents bancs. Així mateix, es va poder constatar que els integrants de l’organització havien ‘ocupat’ diverses d’aquestes naus per desenvolupar les seves accions delictives en un entorn apropiat pel que fa a factors de logística i discreció.

Un cop recollida tota la informació, els agents van procedir a realitzar una entrada i registre en la nau industrial i en el domicili d’una de les persones investigades, procedint en aquest moment a la detenció a Lliçà de Vall (Barcelona) d’un dels integrants de l’organització. Durant el registre de la nau industrial els agents van trobar una gran i sofisticada plantació hidropònica de marihuana, fins a l’extrem que la mateixa estava compartimentada en diverses sales on es conreaven les plantes segons el seu estat de creixement.

Durant el registre de les instal·lacions es va poder determinar que la plantació ocupava un àrea total de quatre naus industrials comunicades per accessos i connexions practicades entre elles pels integrants de la xarxa. Igualment, en el domicili de Lliçà de Vall els investigadors van descobrir una sala de creixement d’esqueixos de plantes de marihuana i una altra destinada a l’assecat de plantes i cabdells.

En el còmput total d’aquesta primera intervenció van ser decomissats 6.231 grams de pol·len d’haixix, 1.514 grams de marihuana, 504 esqueixos i 5.352 plantes de marihuana en estat òptim i apropiat per a la seva pròxima collita, així com gran quantitat de material electrònic i infraestructura per a adequada per al manteniment de plantacions de marihuana d’alt rendiment.

En una segona fase de l’operació, a mitjans del mes de novembre, els investigadors van detectar en una nau adjacent a diverses persones carregant palets de caixes i aliments en un camió. Com a conseqüència de la investigació posterior un dels vehicles de l’organització va ser interceptat a La Jonquera (Girona), on agents de la Guàrdia Civil van comprovar que en les caixes es transportaven 465 quilograms de resina d’haixix i 63’5 quilograms de cabdells de marihuana , camuflats després dels palets amb aliments pel que es va procedir a la detenció del conductor del camió.

Després d’aquesta actuació també va ser detingut a Llinars del Vallès el ciutadà britànic capitost d’aquest grup criminal en el moment en què carregava en el seu cotxe dues caixes amb 48 quilograms d’haixix. Els agents van inspeccionar dues naus que feien servir els detinguts. En una d’elles van ser intervinguts 2.800 quilograms de resina d’haixix i diversos palets de productes alimentaris; en l’altra 24’5 quilograms de marihuana processada i una màquina industrial envasadora al buit.

Als detinguts se’ls imputa la presumpta comissió de delictes contra la salut pública en les modalitats de tràfic de drogues i de cultiu o fabricació de substàncies estupefaents i defraudació de fluid elèctric en una quantia de 430.000 euros. Els aliments intervinguts per la Guàrdia Civil han estat donats a Càritas de Llinars del Vallès. L’operació ha estat desenvolupada per L’Àrea de Delinqüència Organitzada i Antidrogues (EDOA) de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de Barcelona i dirigida pel Jutjat d’Instrucció nº 3 dels del Prat de Llobregat.

Port de Tarragona