Detinguts a Catalunya i Castelló per convertir pistoles de fogueig en armes de foc real

Hi ha set persones detingudes per la Guàrdia Civil i en un dels registres, a Castelló, es va localitzar un zulo amb l'ajuda d'un georadar.

Efectius de la Guàrdia Civil han desarticulat una banda dedicada a la transformació d’armes detonadores en armes susceptibles de fer foc real. En l’operació s’han detingut set persones, a les quals s’ha acusat de pertinença a organització criminal, fabricació i tinença il·lícita d’armes i usurpació d’estat civil. Els detinguts compraven armes de fogueig que transformaven en un taller per fer que disparessin foc real.

L’operació va començar a finals del passat any 2016, després de detectar una sèrie de compres (principalment online) d’armes curtes detonadores en establiments de diferents províncies de Madrid, Lleida, Girona, Barcelona i València.

Es tracta d’una organització perfectament estructurada i jerarquitzada en la qual part dels detinguts, després de comprar les armes detonadores i inutilitzades, les feien arribar a un taller clandestí on les rehabilitaven i transformaven en armes capaços de fer foc real. Aquesta manipulació consistia en una precisa substitució o modificació del canó, podent posteriorment utilitzar munició de foc real.

Per a la realització d’aquestes compres, l’únic requisit necessari era la presentació del DNI del comprador, qui utilitzava identitats suplantades de diverses persones.

Altres integrants de la banda es dedicaven a posar aquestes armes, ja modificades, a la venda en el mercat negre.

Un dels tallers es trobava ocult en un amagatall

Les detencions s’han produït a les localitats d’Almassora i Vall d’Uxó (Castelló) ia Sagunt (València). També s’ha realitzat un registre a Castelló, en el qual s’ha localitzat un taller clandestí que es trobava amagat en un zulo. Per la seva troballa va ser necessari l’ús d’un georadar, ja que estava ocult en una habitació excavada a la planta baixa de l’habitatge a manera de soterrani, al qual s’accedia per una petita porta simulada en una de les parets d’una dutxa.

En aquest taller es va trobar la maquinària i les eines necessàries per a la completa manipulació de les armes. A més, en un dels vehicles utilitzats, es van trobar ocultes tres armes tipus pistola de 9 mil·límetres modificades i preparades per a la seva venda en el mercat negre.

 

Port de Tarragona