Ingressen a la presó una parella que va robar en 25 ocasions a gent gran quan sortien de bancs a l’àrea metropolitana de Barcelona

Els lladres utilitzaven el mètode conegut com a “cogoteros” que consisteix en controlar a la gent gran en el moment que retiren diners.

Els Mossos han detingut dues persones, una dona de 55 anys i un home de 43, com a presumptes autors de 25 furts i robatoris violents pel mètode conegut com a “cogoteros” comesos contra persones d’edat avançada. Aquesta tipologia delictiva consisteix a cometre robatoris amb violència o furts a persones que surten d’entitats bancàries després d’haver fet un reintegrament, especialment en els casos d’extraccions de grans quantitats de diners. Un dels furtadors vigila prèviament les possibles víctimes, persones generalment d’edat avançada, i en selecciona una. En el moment que surt del banc la marca per avisar un lladre que s’espera a fora.

Un cop localitzada la víctima li fan un seguiment fins a una zona poc transitada o fins a la porteria de casa seva i l’aborden amb l’objectiu de distreure-la amb qualsevol pretext i així poder furtar-li els diners amb habilitat sense que se n’adoni. Si no ho aconsegueixen d’aquesta manera, no dubten en utilitzar la intimidació i la violència per consumar el robatori.

En aquest cas la investigació s’inicia el gener de 2017 després d’un robatori a una dona de més de 80 anys al districte de Nou Barris de Barcelona. L’anciana va explicar que un home i una dona havien entrat darrere seu quan entrava a la porteria de casa seva i que la van acompanyar fins que van accedir a l’ascensor. Un cop allà la van empènyer i li van sostreure els 500 euros que acabava de treure de l’entitat bancària.

En els mesos posteriors hi va haver tres casos més, també al districte de Nou Barris, duts a terme amb el mateix mètode. En tots els casos es repetia la mateixa seqüència: abordaven a la víctima des del seu darrere i li tiraven aigua per simular que s’havia tacat. Aleshores els lladres s’oferien per ajudar-la a netejar-se. En aquest moment aprofitaven de la seva confusió per sostreure-li els diners sense que se n’adonés. En algun cas quan la persona desconfiava o els enxampava l’empentaven per fugir amb el botí, sempre de quantitats d’entre 300 i 600 euros. En aquest punt de la investigació els agents van començar a analitzar fets coincidents que es poguessin haver produït a la resta de districtes de Barcelona o en localitats properes de l’àrea metropolitana. D’aquesta manera van poder constatar que els lladres havien comès d’altres robatoris.

En algunes ocasions canviaven el mètode de la taca per l’ús d’un ram de flors o d’una capsa de grans dimensions quan entraven amb les víctimes a l’ascensor. La finalitat era crear un clima de confusió i distracció provocat pel fet de posar-li el ram o la capsa al damunt de la cara de la víctima simulant imperícia o una causa accidental. D’aquesta manera aconseguien que la persona s’atabalés i l’altre lladre ho aprofitava per posar la mà a l’interior de les butxaques o de la bossa de mà i li furtar els diners.

Malgrat que durant els primers trimestres de l’any els investigadors van constatar un nombre important de fets de característiques similars no va ser fins al 5 d’octubre que els agents de la Unitat d’Investigació de Santa Coloma de Gramenet van aconseguir detenir els lladres com a autors de cinc fets de les mateixes característiques als que estaven sent investigats. Aquesta detenció va permetre poder-los posar cara, ja que era la primera vegada que eren detinguts al nostre país.

Aquest fet va precipitar la resolució de la investigació que havia estat complicada fins aleshores a causa de la professionalitat delictiva de la parella, no només per les precaucions que prenien quan actuaven sinó perquè també les prenien en la seva vida quotidiana.

Tot i aquestes dificultats el 16 de novembre els investigadors els van detenir a Barcelona i se’ls va relacionar amb 25 fets comesos a Barcelona, Cornellà de Llobregat, Gavà i Sant Adrià del Besòs. A més, després d’aquesta darrera detenció se’ls ha pogut vincular amb més fets comesos durant l’any 2017 en d’altres poblacions com l’Hospitalet de Llobregat o Sant Andreu de la Barca. La investigació continua oberta i també se’ls atribueixen robatoris comesos l’any 2015, fet que evidencia que durant molt de temps han actuat de manera continuada i han pogut eludir l’acció policial. Els investigadors estimen que s’haurien apropiat d’uns 30.000 euros amb aquesta modalitat delictiva. Els detinguts van passar a disposició judicial el 18 de novembre i el jutge va decretar l’ingrés a presó per ambdós.